Har jeg vinterdepresjon?

Jeg sliter om dagen. Som dere sikkert har lagt merke til så har det vært tyst i bloggen hele denne mnd, og det av flere grunner. Og etter en prat med min mor i dag slo tanken meg at jeg kanskje lider av vinterdepresjon. Etter en prat med en venninne som har hatt det i mange år, så har jeg vel egentlig fått det bekreftet.

Sesongavhengig stemmingsforstyrrelse eller vinterdepresjon er en psykisk lidelse som typisk dukker opp i mørketiden.

Det finnes både forskere som mener og ikke mener at lidelsen eksisterer. Noen regner det som en type depresjon, mens andre mener det ikke er grunn til å bruke den medisinske betegnelsen depresjon. Mildere former for vinterdepresjon kan derfor også bli betegnet som vintertrøtthet eller vinterubehag. Det antas at 5-10% av befolkningen lider av vinterdepresjon i større eller mindre grad.

NHI.no lister disse som de vanligste symptomene for vinterdepresjon

 • Mangel på energi – Jepp
 • Mer behov for å sove – Jepp, er ofte i seng før 2030
 • Nedsatt stemningsleie – Går opp og ned, men mer ned enn opp.
 • Mer matlyst (spesielt søtsaker) – Noe så veldig
 • Vektøkning – Dessverre
 • Sosial tilbaketrekning – Periodevis, men merker det mer og mer.

Denne vinteren i Wien har vært lang, våt, kald og fryktelig mørk. Ikke noe anderledes enn en Norsk vinter, men veldig anderledes enn de siste vintrene her i Wien. I tillegg har jeg hatt dette med med nyren siden november, tennene i romjulen og etter, enda mer med nyren i januar, og nå gått og ventet på siste operasjonen, dette har ikke vært en lett periode.

Alt har ikke vært pyton. Jeg har vært på ski, fått svømt, prøvd meg på yoga, vært med venner, og de dagene er kjempe. Så er det alle de andre dagene innimellom,  all nattesøvnen som ikke er der, alle timene tilbragt på sofaen foran TVen samtidig som hånden går opp og ned til munnen.

Jeg håper at nå som jeg er klar over det, at ting blir litt bedre. At jeg er mer obs på ting, og at jeg prøver å gjøre det jeg kan for å bli bedre. Tanken på våren hjelper, men den virker enda så veldig langt unna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Kommentarer

 1. Uffda, vinterdepresjon er slitsomt, det vet jeg ganske mye om. Jeg hadde det en god del før. Jeg pleide å ta litt solarium, bruke terapilys, tvinge meg til å gå tur (for jeg ville helst bare være på sofaen) og være mest mulig ute i dagslyset. + være litt sosial, men ikke for mye for da ble jeg sliten. Etterhvert kommer våren med lyset og livet pleier å bli lettere. Det kommer til å bli så bra! 😀

 2. Du har jo hatt en tøff vinter som også sikkert setter sine spor.
  Nå er det mars og snart vår, håper det blir bedre dager for deg!

 3. Våren er i anmarsj, det blir bedre nå. Få i deg sunn mat, forsøk med solarium og lyslampe, prøv å tvinge deg ut, fortell noen nære venner at du sliter (slik at de kan invitere deg når du har vært stille en stund).

  Du har hatt det tøft fysisk, det tærer også psykisk, kroppen henger sammen og er en fantastisk maskin. Håper du kvikner til igjen.

  Stor klem!

 4. Iblant er det livet selv som «treffer» en, og tvinger en til å gjøre opp status. Mange snakker om «acceptence» – og i den prosessen ligger der både helbredelse, mot til å gå videre – finne lyspunkter, glede seg over nuet og finne krefter til å fortsette … livet i seg selv er jo herlig 🙂

  Dette er min refleksjon da jeg i november gikk inn i en periode (situasjonsbestemt) hvor jeg deppet realt – reagerte bl.a. med ingen motivasjon til å komme i seng 😉 – det gjorde ikke saken bedre – samt at jeg «skeiet» ut hele julemåneden med «sukkermat». Stakkars kropp!

  Lysere tider, litt «ta hånd i hanske» – eks. «ut i naturen» oftere kan vel hjelpe på.

  Line: Lykke til! p.s. Tar du D-vitamin?

 5. P.s. 2 – Line
  Jeg har ikke hatt TV – på et år. Så nå drukner jeg i bøker (bibliotek og fretex).
  For en verden og fullgod erstatning – veksler mell. krim og «skjønlitteratur» – hva nå det siste innebærer? Opplever også at lesing hjelper på vaner som «hånd til munn»-spising av søtsaker.

  Eks.: John Irving: «En bønn for Owen Meany» – Forfatteren er ikke sann – visste ikke at der fantes slike «historiefortellere».

  Tv´n kommer kanskje tilbake – en gang – men jeg var og er fortsatt luta lei saken = utbrent 🙂 i den forbindelse – he, he!

 6. Huff, vinterdepresjon er ikke til å spøke med! Håper det bedrer seg, heldigvis er våren på vei 🙂

 7. Hei
  Jeg vil anbefale deg å sjekke nivået på D-vitamin og jern også. Det kan ha en sammenheng….. God bedring 🙂

 8. Hei Line, hvordan går det med deg? Jeg er innom nesten hver dag for å se om det har kommet noe innlegg. Tenker på deg og helsen din og den lange vinteren og alt…håper ting går seg til etter hvert!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *