Dublin – Newgrange og Hills of Tara

Dag 2 i Dublin var det utenfor Dublin vi skulle.

På nett fant jeg en guidet tur ut til Newgrange og Hills of Tara. Stor betydning i Irsk historie. Newgrange er det ikke mange som vet om, da det ikke promoteres for å unngå for mye turister.

Newgrange (irsk: Dún Fhearghusa) er en av ganggravene i steinalderkomplekset Brú na BóinneIrland. Det er et av de mest berømte forhistoriske steder i verden og det mest berømte av alle irske forhistoriske steder. Newgrange i grevskapet Meath ble i sin tid bygget at ved solnedgang på den korteste dagen i året, vintersolverv, vil en smal stråle av sollys i en meget kort tid illuminere gulvet i bygningens indre kammer som ligger i enden av en lang gang

Det er over 5000 år gammelt og ca 1000 år eldre enn mer kjente Stonehenge.

Over er inngangen og over inngangen ser man hvor solen kommer inn og treffer gulvet inne i bygget. Bilde av mønsteret er tatt på besøks senteret hvor vi var etterpå.

Turen var utrolig spennende, og en stor grunn var pga. Marry Gibbons. Den damen har så mye kunnskap som hun delte med oss. Så er du glad i historie og skal til Dublin, ta turen med henne.

Inne i selve bygget ble alt lyset skrudd av og vi fikk oppleve ved hjelp av lamper hvordan det kan oppleves den 21 desember hvert år.

Dette er utsiden, direkte i linje med sola men på baksiden av bygget.

Besøks senteret, hvor de fleste kommer, ikke alle får selve orginalen lenger da de må prøve å bevare orginalen.

Hils of Tara var utrolig flott. De sier man kan se 2/3 av Irland på en godværsdag.

The Hill of Tara (Irish: Cnoc na Teamhrach,[1] Teamhair or Teamhair na ), located near the River Boyne, is an archaeological complex that runs between Navan and Dunshaughlin in County Meath, Leinster, Ireland. It contains a number of ancient monuments, and, according to tradition, was the seat of Árd Rí na hÉireann, or the High King of Ireland.

Kjempe spennende og informerende tur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *