Født overvektig?

Tittelen er nok litt feil, for jeg ble ikke født overvektig, snarere tvert i mot, jeg var helt normal, litt på kanten av liten da jeg ble født.

Men, for det er et men der. Jeg har vært overvektig så lenge jeg kan huske. Som barn var jeg alltid større enn alle andre

Under hele oppveksten, selv om voksne ikke mente noe slemt med det, fikk jeg kommentarer på vekten. Det er enkelte tilfeller som sitter godt enda.

En tante på min fars side stod bak meg og la armene rundt magen min og ville at jeg skulle slappe av, hun ville se hvor mye magen min stakk ut. Hvem gjør slikt?

Som 14 åring var jeg på mitt første (og siste) Grete Rhode kurs. Min mor spurte, og jeg sa ja, det ville jeg, for hvem tenåring ønsker å være overvektig? Kurset var veldig hyggelig, men jeg husker at jeg saboterte hele greiene. Mulig i protest, selv om jeg hadde sagt ja til å gjøre kurset og min mor som var med meg hele veien. Hun ønsket jo bare alt godt for meg og så hvordan overvekten påvirket meg.

Jeg spiste vanlig norsk kost under oppveksten. Jeg var aktiv med både håndball (2x i uka pluss kamper) og svømming (2x i uka pluss stevner) i mange år. Jeg var ute og lekt, var i speideren, var aktiv rett og slett. Og jeg var overvektig.

Hvorfor var jeg overvektig fra en veldig ung alder?

Som barn hadde jeg ikke muligheten til å kjøpe sjokolade og godter. Ikke drakk jeg brus. Jeg fikk lørdagsgodt, men ikke noe utenom. Jeg spiste det jeg fikk servert hjemme. Hvorfor var jeg overvektig?

Min eneste tanke er at den type mat jeg ble servert, vanlig norsk husmannskost, rett og slett ikke funket for kroppen min.

Jeg spiste brød til frokost, brød til lunsj og brød til kvelds.

Jeg legger ikke noe skyld på mine foreldre i hva de serverte meg, de fulgte hva statens ernæringsråd kom med. Men for meg var det tydeligvis ikke riktig.

Min mening er at folk må få øynene opp for at en ting funker ikke for alle. Og funker det ikke, så prøv noe annet, uansett hva du har trodd om det før. Kanskje det funker for nettopp deg.

Litt om alt her, men det er skremmende å lese om antall barn som er overvektig øker i Norge, og det var mange tanker som slo meg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En Kommentar

  1. Noen barn er bare større enn andre uten at det trenger å bety at de spiser mer eller usunt, jeg hadde det akkurat som deg da jeg var mindre. At dagens ungdommer blir mer og mer overvektige tror jeg imidlertid det er en helt annen grunn til, dessverre…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *