Overspising er en spiseforstyrrelse

Etter artikkelen i VG i går kveld er det skremmende å se hvor mange som kom med arogante kommentarer som «Spis mindre, tren mer», «Det er bare viljestyrke», «Slutt og klag, kom deg ut og tren»,»Ta deg sammen og spis deg tynn» og mange flere.

I deres øyne så eier jeg null viljestyrke, jeg sitter på rumpa hele dagen og stapper i meg mat.

Tvangsspising/overspising betyr ikke at vi spiser store mengder mat 24t i døgnet eller hver gang vi spiser. Det betyr at vi i perioder spiser veldig mye mat. Hvor ofte eller hvor lenge de periodene varer kommer helt an på hva det er som trigget det.

Ved overspising er mange av de samme mekanismene i sving som ved bulimi. Det dreier seg i begge tilfeller om kontrollsvikt, både når det gjelder følelser og atferd.

Sykelig overspising forekommer hos 2-3%, men i løpet av livet kan opptil 10% oppleve perioder med slike plager. Tilstanden opptrer hyppigst blant kvinner, men ca. 25% av de med tilstanden er menn. Overspising som medisinsk problem, rammer eldre aldersgrupper enn de andre spiseforstyrrelsene, og tilstanden synes å opptre hyppigst i 40-årene. Vi regner at 5-10% av de overvektige lider av sykelig overspising.

Det som er viktig å forstå her er

  • Anorexia og bulimia er 2 alvorlige spiseforstyrrelser, men som har relativt lav forekomst
  • Pateologisk overspising/tvangsspising og andre atypiske spiseforstyrrelser er vanligere, men ikke fult så alvorlig
  • Overvekt i seg selv er ikke en spiseforstyrrelse, men mange overvektige lider av en spiseforstyrrelse.

Den siste der er utrolig viktig å huske neste gang man slenger en dritt kommentar til en som er overvektig.

Alt på en gang?  Ikke denne gangen.
Artiklier brukt i dette innlegget Sinnetshelse.no og NHI.no
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Kommentarer

  1. Det er en ganske difus linje som skiller tvangsspising og bulimi. De fleste tror bulimi går ut på at man spiser mye for deretter å kaste opp. Det stemmer. Men det som altfor sjeldent blir opplyst er at det finnes flere typer bulimi. Noen spyr, noen tar avføringsmiddel, noen overtrener og noen faster etter overspising. Selv har jeg bulimi, og jeg er av de som fastet etter overspisingen, og det tok mange, MANGE år før jeg fikk hjelp. For jeg «overspiste jo bare». Heldigvis fikk jeg hjelp og er i dag nesten så frisk jeg kan bli. Overspising forekommer sjeldent nå, og det er jeg veldig glad for 🙂

  2. kjempe bra inlegg. er så enig med deg. Sliter selv med overspising, og det er veldig vanskelig for folk å forstå hva det innebærer. For det blir liksom ikke snakket om på samme måte som med andre spiseforstyrrelser- Ofte så går overspising over tul bulimi eller anorexia også, så det er jo igrunn en veldig farlig sykdom det også.

    de kaller jo overspising for omvendt bulimi, i stede for å bli kvitt maten igjenn, så beholder vi den bare. Som også bulimijenta over sier så er det mange måter folk kvitter seg med maten på når de lider av den sykdommen.

    Husker på skolen så var det et helt kapittel om spiseforstyrrelser, det var stort sett anorexia og bulimi vi lærte om. På slutten av kapittelet så var det et lite avsnitt om overspising. Det burde bli mye mer oppplyst om dette både i media og på skoler. Slik at folk kansje kan få en bedre forståelse for de som er overvektige å sliter med å ned i vekt. Hadde det bare vært å gjøre sånn og sånn så hadde ingen slitt med overvekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *