Hvilken skole skal man velge? Higdon eller Galloway?

Om noen uker så starter jeg på selve maraton treningen. Jeg har begynte å trene igjen nå, men ikke på noe program.

Det er mange maraton program der ute, men i maraton verden er det nok Higdon og Galloway som er mest kjent. I Norge vil jeg tro at Grete Waitz sitt program er mer kjent.  Flere hundre tusen har brukt og fullført et maraton ved hjelp av enten Higdon eller Galloway.

Hva er forskjellen?

Higdon skolen sier at man skal jogge hele tiden, utenom ved vannstasjoner, da skal man gå i 1min mens man drikker. Hans trenings program er løping 4 dager i uken med 2 dager hvile og 1 dag med x-trening (svømme, sykle, gå). Hans lengste tur er ca 32km 3 uker før selve maraton løpet og så begynner man på taper (nedtrapping). (nybegynner programmet for de som skal løpe sin første maraton) (18 ukers program)

http://www.halhigdon.com/

Galloway skolen går ut på at man skal jogg/gå igjennom hele løpet. Han har lagt opp til løping 3 ganger i uka. 2 dager med 30min hver, så en dag med en lett gå tur, og så lengre turer på søndagen. I hans program har han 3 lengre turer, en på 32km, en på 37km og en på 42km, siste 4 uker før selve løpet. Det med å gå jogge, jo raskere man løper, jo mindre skal man jogge, men i mitt tempo så er det meningen at jeg skal gå i et min og jogge i et min. (30 ukers program)

http://www.jeffgalloway.com/

Mange spør Higdon hvorfor han bare har opp til 32km i programmet sitt. Etter å ha løpt utallige maraton, trent utallige maraton løpere, har han kommet frem til at man tjener ikke på å løpe lenger. Det er all løpingen man har gjort i løpet av ukene med trening som gjør at man klarer å løpe hele distansen på selve dagen.

Da jeg løp halv maraton brukte jeg ikke programmet til noen av dem, men et annet et hvor jeg løp 5 dager i uka. Det ble litt mye i perioder. Jeg vet med meg selv at jeg ikke klarer å løpe og gå om hverandre hele tiden, så jeg har valgt å gå for Higdon sitt program. Jeg syntes at det å løpe 2 dager i uka bare 30min er litt lite i tillegg.

Jeg er med i et forum på web siden hans hvor jeg har stilt spørsmål og fått svar fra Higdon, han er aktiv der inne. Det er et bra forum med mange løpere og det er mye nyttig å lære der.

Helt på tampen. Var å trente etter jobb i dag. Tok nok en time på mølle med stigning. Deilig var det, men nå er vi sliten. Senga og en god bok venter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *